Historische wandeling

Wandelen van het 'Werkeren' verleden naar het heden

Op Park de Stadshoeve is een wandelroute uitgestippeld waarbij je veel interessante informatie krijgt over hoe het er vroeger aan toe ging op het terrein en hoe dat zich verder heeft ontwikkeld.

Een reis door de tijd (1)

Ken je deze treurwilg?

Bij het bruggetje vanaf de Arendshorstlaan markeert hij de toegang tot Park de Stadshoeve. Bijna veertig jaar geleden plantten we hem op moederdag achter de moestuin van mijn ouderlijk huis, boerderij ’t Werkel. Dat erf, aan het begin van polder Mastenbroek, kende ik op mijn duimpje.

Een reis door de tijd (2)

Ridders Van Voorst en kasteel Werkeren

Muren van ruim twintig meter hoog en drie meter dik, een dertig meter brede gracht en een hoge toren: kasteel Voorst is rond het jaar 1300 een van de sterkste burchten in het land. En toch is er in 1363 al niets meer van over.

Een reis door de tijd (3)

Kasteel Werkeren en het Britse Koningshuis

Stel je voor: de Britse prinsen William en Harry aan de high-tea in Bistro de Stadshoeve. Een rare gedachte? Nee hoor, want hun verre voorouders komen hier vandaan!

Een reis door de tijd (4)

Werkeren, van kasteel tot havezate

Het is 1982. Op boerderij ’t Werkel zijn we bezig met graafwerkzaamheden voor de bouw van een ligboxenstal. En dan vindt mijn vader een zilveren vork met een familiewapen. Na enig speurwerk ontdekken we dat het om het wapen van de adellijke familie Bentinck gaat.

Een reis door de tijd (5)

Werkeren, een rondleiding

Is jou wel eens opgevallen dat in Park de Stadshoeve de contouren van het vroegere kasteel Werkeren met bakstenen zijn aangegeven? Stichting de Stadshoeve wil ze graag nóg beter zichtbaar maken, met muren op zithoogte.

Een reis door de tijd (6)

Old boys network

Ken je die term? Het betekent dat vrienden, familie of collega’s elkaar baantjes of andere voordelen  toespelen. Vriendjespolitiek dus.

Hendrik Bentinck woont in de zeventiende eeuw op havezate Werkeren (het huidige Park de Stadshoeve) en is een kei in wat we tegenwoordig 'netwerken' noemen.

Een reis door de tijd (7)

Wie het breed heeft, laat het breed hangen.

Luxe en overdadig leven, Berend Bentinck weet hoe dat moet. 

Aquarelschets uit 1730 van Havezate Werkeren, gemaakt door A. Schoemaker. Het huis wordt in die tijd omschreven als “een schoon, groot slot; ten merendeel modern”.

Een reis door de tijd (8)

Werkeren en Werkel

Je hebt rijkdom, veel rijkdom en te veel rijkdom. Dat laatste is het ‘probleem’ van Hendrik Bentinck wanneer hij in 1745 Werkeren erft (het huidige Park de Stadshoeve). Het wordt maar liefst zijn derde havezate en hij gaat er dan ook niet wonen.

Een reis door de tijd (9)

Werk(el) in uitvoering

In 1982 bouwen mijn ouders een grupstal op ’t Werkel (het huidige Park de Stadshoeve) en niet veel later verrijst er een moderne mestsilo. Boeren is vooruitzien, en een agrariër die niet met zijn tijd meegaat, houdt het niet lang vol.

Foto: Boerderij ’t Werkel in 1993

Een reis door de tijd (10)

Allemaal familie

In de tijd dat Stadshagen nog gebouwd moet worden, staan er vijf boerderijen aan het begin van de Oude-Wetering in Mastenbroek: ’t Werkel, Oude-Wetering 2 (zonder naam), Stokkebrand, ’t Luibuis en het Vrouwenhuis. In deze aflevering vertel ik over de geschiedenis van deze boerenerven. Ik begin met het oudste, ’t Luibuis (Oude-Wetering 4), omdat alle bewoners van de andere boerderijen hiervan afstammen.

Een reis door de tijd (11)

Hoe alles veranderde, en toch ook niet…

Herken je die gedachte vanuit je jeugd, dat gevoel van geruststellende zekerheid dat alles altijd hetzelfde zal blijven? In mijn kinderjaren komt het niet eens bij me op dat mijn ouderlijk huis, ’t Werkel (nu Park de Stadshoeve), op een dag niet meer zou bestaan.

Een reis door de tijd (12)

Op de deel van ’t Werkel

Met een hart krakend van heimwee

als de oude staldeur uit mijn jeugd,

verlang ik naar die tijd

waarin koeien nog hoorns hadden. 

Wil je ons steunen?

Geef eenmalig

 euro
Hou me op de hoogte van de activiteiten

Word onze vriend

Ons park wordt in stand gehouden door wijkbewoners van Stadshagen en andere betrokken Zwollenaren met een groot maatschappelijk hart. Word onze vriend, dan wordt Park de Stadshoeve ook een beetje van jou!

Meer informatie

Word vrijwilliger

Stichting de Stadshoeve bestaat uit een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Kom jij een van onze werkgroepen versterken? Dan bouw je samen met een gezellige club mensen verder aan onze droom. 

Vacatures

Word sponsor

We bieden bedrijven en organisaties een interessant sponsorpakket.

© Park de Stadshoeve - 2023 | Illustraties : jannekeinbeeld.nl en Mart Gombert | Website door: Inxpact | privacy & cookie verklaring